Начин на приготвяне
От киселата зелка се отделят листа, като се стремим да останат цели.
Според големината на зелката листата могат да останат цели или ако тя е много голяма да се нареждат на 2, като се отстранява твърдата част посредата на листото.
Свинското месо се нарязва на кубчета с големина по желание. Празът се почиства и измива. Нарязва на кръгчета.
В голям тиган се слага повечко олио да загрее. Добавя се праза, за да се запържи и задуши. Добавя се ориза да се запържи. Овкусява се с черен пипер и кимион.
Може да понесе по повечко, защото приготвеното количество е голямо. Добавя се червен пипер. Сол се добавя според солеността на армеевата чорба. Разбърква се.
Котлона се изключва. Добавят се свинските мръвки и сместа отново се разбърква. Завиват се сармите. В широката част на листото се слага от суровата плънка. Завива се веднъж от долната страна към средата.
Отстрани също, за да не изпада от плънката и се донавива на руло. Готовите сарми се нареждат в дълбока тава с капак. Същото се повтаря до изчерпване на продуктите.
Получават се 2 реда сарми. Заливат се с армеева чорба обилно. Трябва да ги полива отгоре. Слага се капакът на тавата и се пече за 3 часа.
Може да се пече на по-ниски градуси и по-дълго.
Преди да се извадят от фурната, капакът се маха, за да се запекат.
Ммм... големите коледни сарми с кълцано месо на сурово се топят в устата.
Коментари