Начин на приготвяне
Телешкото и свинското месо се нарязват на много ситни късчета.
Вече нарязаното месо се поставя в голям глинен хаван и към него се добавят всички сухи подправки. С дървено чукало се накълцва месото с подправките, така че месото да стане тънко.
В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, ориз и гъби, прибавяме месото и бъркаме докато месото придобие кафяв цвят. Добавяме доматите и пържим още 5-6 минути.
На дъното на гювеча се застила лист от киселата зелка. Отделят се цели листа, като във всеки от тях се поставят по 2 с.л. от плънката, завиват се и се подреждат в гювеча.
Заливат се със вода смесена със соев сос така че да покрие сармите, около тях се поставят и скилидките почистен чесън, отгоре се покриват пак със цял лист от киселата зелка.
Гювечът се пече на 200 градуса като се поставя в студена фурна. Пече се около 3 часа.
Коледните сарми с кълцано месо в гювеч са готови.