Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Коледни сарми със сос в мултикукър

Коледни сарми със сос в мултикукър

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1752k9788845
Коледни сарми със сос в мултикукър
Снимка: Evgenia
1 / 4
25/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"Ароматни коледни сармички, от които спокойно можем да изядем няколко порциии, толкова са вкусни"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр
  • кайма - 600 г, смес
  • праз - 2 стръка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • доматен сос - 1/2 ч.ч.
  • зехтин
  • масло - 50 г
  • джоджен
  • червен пипер
  • бял пипер
  • сол
  • чесън на прах
  • За соса
  • кисело мляко - 100 г
  • яйце - 1 бр
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • сосът от сармите след готвенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесваме каймата с подправките в подходяща купа и я оставяме да поседи за час-два на хладно.

Приготвяме си листа от зелето, като премахваме с нож твърдата част в основата им.

Измиваме и нарязваме на дребно праза и го задушаваме в тиган с предварително загретия зехтин на умерен огън. След което добавяме каймата, измития ориз, доматения сос и половин чаша вода. Разбъркваме сместа за сармите, докато ориза поеме водата, добавяме и маслото.

Започваме да завиваме сарми, които редим в купата на мултикукъра, чието дъно сме покрили с няколко зелеви листа. Наредените зелеви сарми заливаме с останалия зелев сок и вода, която стига до първия ред сарми. Върху тях поставяме чиния, а върху нея алуминиева купа с вода за да не се разместват сармите при варенето.

Включваме на програма stew, за два часа.

Сосът приготвяме, като разбиваме яйцето с киселото мляко и брашното. На слаб огън в тиган, разбъркваме до леко сгъстяване и добавяме маслото, и останалия след готвенето сос от сармите. При необходимост и сол.

Нареждаме сармите в йенски съд с капак и заливаме със соса.

Поднасяме готовите коледни сарми топли! Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: