Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Плакия»Постен боб с нахут плакия

Постен боб с нахут плакия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен боб с нахут плакия
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Бърза и вкусна вечеря от постен боб с нахут плакия, която ще се хареса на цялото семейство"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г сварен
  • нахут - 200 г сварен
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. зелени
  • целина - 1 голям стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • доматено пюре - 100 - 130 г
  • моркови - 1 бр. голям
  • червен пипер - 1 ч.л. с връхче
  • пушен пипер - 3 щипки
  • черен пипер - 1 щипка
  • джоджен - 1 ч.л. или на вкус
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • олио - 50 мл
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, чесъна, чушката и целината се смилат или кълцат на много ситно.

Морковът се реже на кубчета.

Олиото се загрява и в него се задушава първо моркова, след това се слагат смлените зеленчуци.

Когато останат на мазнина, се сипват доматите и двата вида червен пипер - сладък и пушен. Бърка се до сгъстяване.

Налива се около чаша и половина (чаена) водичка и малко лимонов сок, добавят се боб и нахут - не трябва да са разварени, а по-твърди.

Подправя се със сол, джоджен и черен пипер и всичко се прехвърля в тавичка от йенско стъкло или глинена.

Пече се на 200-210 градуса до извиране на течността, като ако все още бобът и нахутът са твърди се долива течност, докато омекнат хубаво.

Топлото ястие от боб с нахут плакия се поднася поръсено с пресен, едро накълцан магданоз. Може да се консумира и студено.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: