Начин на приготвяне
Лукът, чесъна, чушката и целината се смилат или кълцат на много ситно.
Морковът се реже на кубчета.
Олиото се загрява и в него се задушава първо моркова, след това се слагат смлените зеленчуци.
Когато останат на мазнина, се сипват доматите и двата вида червен пипер - сладък и пушен. Бърка се до сгъстяване.
Налива се около чаша и половина (чаена) водичка и малко лимонов сок, добавят се боб и нахут - не трябва да са разварени, а по-твърди.
Подправя се със сол, джоджен и черен пипер и всичко се прехвърля в тавичка от йенско стъкло или глинена.
Пече се на 200-210 градуса до извиране на течността, като ако все още бобът и нахутът са твърди се долива течност, докато омекнат хубаво.
Топлото ястие от боб с нахут плакия се поднася поръсено с пресен, едро накълцан магданоз. Може да се консумира и студено.
Добър апетит!