Начин на приготвяне
Блатът е страхотен, точно за торта с диаметър 26 см.
Разбиват се с миксер яйца и захар. Прибавят се кисело мляко, сварено кафе, ванилия и олио. Разбиват се още малко и накрая сипваме брашното, пресято с бакпулвера.
Сипва се на части, до нужната гъстота. Във форма с диаметър 26 см, върху хартия, сипваме тестото. И печем в загрята фурна на 170 градуса около 50 минути, до суха клечка. И изваждаме да се охлади нашия блат за торта.
Смесва се топло прясно мляко със захар и се разбърква да се разтопи, накрая прибавяме 1 к.л. есенция от портокал. Приготвя се крем за торта, като се загрява прясно мляко със захар, добавяме разтворен пудинг ванилия с малко вода и сипваме в горещото мляко.
Вари се на слаб огън, да се сгъсти, като се разбърква с тел да не загори. Сваля се кремът, прехвърляме в купа, добавяме масло да се разтопи. Покрива се с фолио, оставя се на хладно.
Разбива се течна сметана с течен шоколад на крем, добавя се и заквасена сметана. Смесва се пудинга със сметановия крем и сглобяваме тортата.
Блатът се изравяна с къдрав нож отгоре, изрезките се хапват, разделя се на три тънки блата. Във формата редим блат, сиропиран леко с лъжица, крем, блат, сироп и накрая завършваме с крем.
Оставяме сметановата торта да стегне в хладилника. Сваля се рингът, стените се поръсват със смлени лешници. В съд с гореща вода се поставя пакет глазура, да се размекне за 10 минути. Изважда се пакетът от горещата вода и се подсушава.
Отрязва под ъгъл и с него се залива отгоре тортата и се размазва с четка. Бързо се стяга, работете бързо. Върху лента хартия за печене с четка от разтопената глазура се оформят три елхички и отгоре поръсваме със звездички.
Когато се стегнат, с тях се украсява тортата и се поръсва с бели кокосови стърготини! Сервира нашата коледна торта със сметана и пудинг за празника. Сочна и много вкусна! Честита Коледа!