Начин на приготвяне
Представям италианска рецепта за коледните и новогодишни празници, която присъства на трапезата, като плънката освен с наденица, може да бъде заместена със спанак, прошуто и др .
Добре е за тази рецепта при купуването на пилешките гърди да помолите на месарския щанд да ви ги нарежат на тънки филийки.
От едно филе се получават около 8 филийки и това е достатъчно за рецептата. Другият вариант е вкъщи да ги подготвите, като от цялата рецепта, това е най-трудната част. Най-добре у дома, познатият начин с разтваряне на филетата и след това внимателно се начукват или притискат.
За да ги разрежете, ви е необходим остър нож. Отваряте, като правите малки разрези, като започнете от най-външната част. Пилешките гърди трябва да са разтворени с малки разрези, като си помагате с ръце.
Когато ползвате готови нарязани пилешките гърди, ги подредете с леко застъпване върху хартия за печене (другия вариант цели, разтворени и начукани).
Поръсете черен пипер, сол и ги намажете щедро с песто. Погледнете снимките с подробните стъпки, за да ви е по лесно. След пестото поставяме филийките прошуто.
Подготвяте наденица от дивеч, като първо я освобождаваме от обвивката. Добавяте пармезана, лимоновия сок, нарязания магданоз. Чуквате едно яйце в сместа и омесвате добре.
Разстилате сместа върху филийките прошуто. Нарязвате моцарелата на дебели филийки и поставяте в редица до нея обезкостените маслини и нарязаните кисели краставички (или сушени домати).
Завивате на солено руло, като си помагате с хартията и притискате леко. Пригответе си празничното пилешко руло най-добре от предния ден или три часа преди печене да поеме ароматите.
В купичка смесвате мед зехтин червен пипер. С четка намазвате рулото, поставяте кравето масло и клонка розмарин за допълнителен вкус и аромат.
Завивате с фолио за печене като бонбон.
Поставяте в тавичка и печете в загрята на 180-200 градуса за 45-50 мин. Когато се изпече рулото, към соса от печенето добавете половин лъжица брашно и за две минути сгъстете соса на котлона.
Или пригответе сос с гъби и поднесете с празничното руло. Аромата на това празнично пилешко филе е неустоим, а вкусът божествен. Добър апетит!