Портокалов сироп

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54
245
141
51
29/12/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене180 мин.
Общо240 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо235
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • портокалови кори - от 6. 5 килограма портокали
  • захар - 4 кг
  • вода - 5 л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сироп е резултат от рециклиране. Просто този път не изхвърлих обелките, които белих 50 минути, когато правих сок.

В дълбока тенджера се покриват корите с три литра гореща вода и се оставят настрани за 1/2 час.

На котлон в друг съд, в два литра вода се изсипва 1 кг захар. Бърка се докато се разтопи захарта. Изсипва се другият килограм захар и се бърка до разтопяването му. Когато се разтопи цялата захар, добавяна постепенно по този начин, се оттегля от огъня.

Голямата тенджера с корите се слага на печката да заври. Излива се горещият сироп в нея, разбърква се, дърпа се от котлона и се оставя два часа да престои.

След изтичане на времето, се изчаква да кипне отново и се прецежда, като върху съда, в който ще се прелива всичко, се слага широка марля. Аз използвах цедилото за сирене. Като се излее всичко се хващат краищата на цедилото/марлята заедно, притиска се надолу към портокаловите кори и се отцеждат добре.

Докато е горещ сиропът се налива в шишета с широко гърло.

Получават се около пет бутилки, а сиропът се разрежда една част към две части вода...по-добре газирана.

Предложение за декорация: навлажнете ръбчето на чашата, в която ще сервирате /най-добре с парче лимон/ и я обърнете върху натрошена на салфетка мента. Чак тогава налейте.

Листенцата мента ще полепнат по чашата и ще будят обонянието при всяка глътка напитка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар