Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадова саварина с портокалов сироп

Шоколадова саварина с портокалов сироп

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Шоколадова саварина с портокалов сироп
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
20/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Шоколадово-захарно-портокалова свежест за всички, които искат само най-доброто от живота"

Необходими Продукти

  • шоколад - 70 г
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • какао - 1 с.л. на прах
  • мая - 20 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • масло - 75 г
  • сол - 1 щипка
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • портокали - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • анасон - 2 бр.
  • канела - 2 пръчици
  • ром - 300 мл
  • за украса
  • кайсиев конфитюр - 150 г
  • сметана - 500 г
  • пудра захар - 1/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява, шоколадът се настъргва. Брашното се смесва с какаото, захарта, солта, маята, яйцата и топлото мляко. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. Добавя се шоколадът.

Във форма за кекс се слага тестото и се оставя за 1 час на топло. Пече се 30 минути на 190 градуса. Охлажда се напълно. Приготвя се сироп, като портокалът и лимонът се режат на четвъртинки.

Слагат се в 1 литър вряща вода заедно с ванилията, захарта, канелата и анасона. Вари се на среден огън 20 минути. Прецежда се и се добавя ромът. С горещия сироп се залива саварината и се оставя за 5 минути.

Конфитюрът се загрява леко и се намазва с четка върху саварината. Сметаната се разбива с пудрата захар и се слага в дупката в средата на саварината. Сервира се веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Прекрасен десерт! Бях малко скептична, понеже ме учуди малкото количество брашно и толкова много мая за него, но се получи наистина добре. Препоръчвам го на всеки :)
18.05.2017 15:34
1