Начин на приготвяне
Сгорещете олио в съд с широко дъно.
Подредете пържолките, налейте виното и намалете силата на котлона до минимум.
Обикновено се препоръчва, когато се използва вино в приготвянето на храна, то да бъде същото, което после ще се консумира с ястието. Но не ми дава сърце да излея цяла чаша вино в тенджерата.....просто използвам бяло вино, когато приготвям пилешки пържоли и червено вино – за свински.
Измиват се гъбите и се нарязват на жулиени.
След 15 мин. месото се обръща и се изсипват отгоре гъбите.
Задушаването продължава още 15 минути.
В сметаната се добавят всички сухи подправки и рендосаните скилидки чесън.
След изтичане на времето се излива сметановата смес и чаша гореща вода и се готви още 30-40 минути.
След това се пробва на сол.
Оттегля се от котлона и се пускат парченца масло.
1. Ако изборът ви са свинските пържоли, увеличете времето за готвене с 20-тина минути.
2. Не препоръчвам използване на пържоли от врат, защото ивиците мазнина в тях, така добри за скара, не са добра комбинация с този сос. При всички други няма грешка с вино и сметана.
Предложение за сервиране: гарнирайте с малко печени картофки на фурна.