Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Задушени пържоли в сметанов сос

Задушени пържоли в сметанов сос

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Задушени пържоли в сметанов сос
Снимка: Потребител#240543
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Свински пържолки в сметанов сос, добавете и гарнитура по желание, за да получите перфектната чиния"

Необходими Продукти

  • свински пържоли - 2 кг или пилешки без кожа
  • гъби - 1 тарелка /400 - 500 г/
  • вино - 200 мл
  • заквасена сметана - 1 кофичка /400 г/
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • черен пипер
  • кориандър
  • сминдух
  • кимион - или къри+сминдух, защото кърито е сборна подправка и в нея няма само сминдух
  • масло - 50 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сгорещете олио в съд с широко дъно.

Подредете пържолките, налейте виното и намалете силата на котлона до минимум.

Обикновено се препоръчва, когато се използва вино в приготвянето на храна, то да бъде същото, което после ще се консумира с ястието. Но не ми дава сърце да излея цяла чаша вино в тенджерата.....просто използвам бяло вино, когато приготвям пилешки пържоли и червено вино – за свински.

Измиват се гъбите и се нарязват на жулиени.

След 15 мин. месото се обръща и се изсипват отгоре гъбите.

Задушаването продължава още 15 минути.

В сметаната се добавят всички сухи подправки и рендосаните скилидки чесън.

След изтичане на времето се излива сметановата смес и чаша гореща вода и се готви още 30-40 минути.

След това се пробва на сол.

Оттегля се от котлона и се пускат парченца масло.

1. Ако изборът ви са свинските пържоли, увеличете времето за готвене с 20-тина минути.

2. Не препоръчвам използване на пържоли от врат, защото ивиците мазнина в тях, така добри за скара, не са добра комбинация с този сос. При всички други няма грешка с вино и сметана.

Предложение за сервиране: гарнирайте с малко печени картофки на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: