Начин на приготвяне
Смесете млякото и брендито и в тази течност потапяйте бишкотите, така че да се напоят, но не и да прогизват. Подреждайте ги плътно, на два пласта в леко намаслена тавичка с откопчаващо дъно, диаметър 24 см.
С миксер или кухненски робот разбийте маскарпонето със 150 г от течния шоколад и захарта (може да ползвате и пудра захар за по-лесно разбиване). За по-наситен шоколадов вкус може да добавите и 1 с.л. натурално какао на прах.
3/4 от полученото кремче разпределете върху бишкотите и заравнете, приберете в хладилник за 30 мин -1 час, за да стегне.
Откопчайте формата и намажете краищата с останалия крем, служейки си със специален сладкарски нож за по-прецизно заглаждане. Хубаво при тази процедура да сте поставили тортата върху по-висок поднос, за да ви е по-лесно.
Пригответе ганаш от сметаната, останалия течен шоколад и черния шоколад фондан, като ги поставите на водна баня или директно на котлона при тих огън - от 9 степени на 3-та. Щом всичко се разтопи и хомогенизира, сложете маслото на кубчета и бъркайте, докато и то се разтопи.
С приготвения ганаш залейте тортата и заграждайте внимателно със сладкарския нож, докато всяка част от нея е идеално покрита и загладена. Ако ви остане от заливката, накапете отгоре красиви капчици.
Оставете шоколадовата торта да престои и стегне, преди да нарежете.
Да ви е сладко!
Забележка: При разпространяването на ганаша по повърхността и стените на тортата, ще капе на места, затова на работната си маса постелете вестник или друга хартия, за да изцапате минимално.