Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена торта»Медена торта с шоколад и ягоди

Медена торта с шоколад и ягоди

Медена торта с шоколад и ягоди
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Една торта, заради която ни се иска да имаме рожден ден поне по веднъж в месеца"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 /2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • шоколад - 200 г натурален
  • масло - 50 г
  • За гарниране
  • кокосови стърготини
  • ягоди
  • орехи
  • желатин - 1 пакетче (10 г)
  • За крема
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • За сиропа
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта. Добавете брашното, киселото мляко, содата, меда, канелата, ванилията и олиото. Разбъркайте до хомогенизиране. Разделете получената смес на две части.

Изсипете едната част в подходяща тавичка за печене, застлана с намазнена домакинска хартия. Изпечете на 160 градуса до готовност, като проверите с дървено шишче.

Отстранете блата от хартията и го оставете да се охлади. Постъпете по същия начин и с втората част от сместа.

Направете сироп, като сложите водата в подходящ съд заедно със захарта и загрейте до кипване.

Сиропирайте блатовете със захарен сироп. Охладете.

Разбийте сметаната на гъст крем. Намажете блатовете с крема и сглобете медената торта. Намажете от всички страни.

Разтопете маслото и шоколада на водна баня.

Полейте тортата с шоколад. Гарнирайте върху шоколада с ягодови парченца и сметана, а от страни с орехови ядки. Полейте ягодите с желатин, разтворен по указания на пакета начин.

Поръсете с кокосови стърготини.

Медената торта с шоколад и ягоди е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: