Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сочни гърди с кост между сарми в гювеч

Сочни гърди с кост между сарми в гювеч

Сочни гърди с кост между сарми в гювеч
Снимка: Мариана Тодорова Цонева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
7
"Под капака на този гювеч се случват чудеса, защото вкусовете на зелевите сарми и свинското месце се смесват и се получава наистина страхотна комбинация"

Необходими Продукти

  • зелеви сарми - 20 бр. с кълцано месо
  • свински гърди - 6 - 7 бр. гърди с кост, нарязани по дължина
  • зелева чорба - около 300 мл
  • олио - 3 - 4 с.л. или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме зелеви сарми по ваш вкус. Аз ги правя с кълцано месо, ориз, праз лук и моркови. Разбира се, овкусявам с кимион, чубрица, черен пипер, но подправките са по ваш вкус. Сол не слагам.

Завивам сармичките и ги нареждам на един ред в глинен гювеч. Броят на сармите зависи от големината на вашия съд, моят събира 10 големички на един ред.

Нарязаните гърди предварително овкусявам с готова подправка за месо, като е добре да поемат за една нощ в хладилника.

Върху първия ред сарми наредете овкусените гърди и полейте с предпочитаната от вас мазнина, аз слагам зехтин.

Завършете с още един ред сарми.

Налейте зелева чорба, която да покрие свинските гърди, повече не е нужно.

Сложете капака на гювеча и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и половина.

Вкусът на готовото ястие е уникален, сармичките поемат от мазнината на ребрата, които пък се задушават между тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
40
30
20
11
Дай твоята оценка: