Начин на приготвяне
Приготвяме зелеви сарми по ваш вкус. Аз ги правя с кълцано месо, ориз, праз лук и моркови. Разбира се, овкусявам с кимион, чубрица, черен пипер, но подправките са по ваш вкус. Сол не слагам.
Завивам сармичките и ги нареждам на един ред в глинен гювеч. Броят на сармите зависи от големината на вашия съд, моят събира 10 големички на един ред.
Нарязаните гърди предварително овкусявам с готова подправка за месо, като е добре да поемат за една нощ в хладилника.
Върху първия ред сарми наредете овкусените гърди и полейте с предпочитаната от вас мазнина, аз слагам зехтин.
Завършете с още един ред сарми.
Налейте зелева чорба, която да покрие свинските гърди, повече не е нужно.
Сложете капака на гювеча и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и половина.
Вкусът на готовото ястие е уникален, сармичките поемат от мазнината на ребрата, които пък се задушават между тях.