Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Печен Заек»Печен заек с горчица и соев сос

Печен заек с горчица и соев сос

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Печен заек с горчица и соев сос
Снимка: Ivelina
1 / 3
02/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Любима рецепта за приготвяне на печен заек с горчица и соев сос, да си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр. към 1.5 кг
  • зехтин - 6 с.л. екстра върджин
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бяло вино - 150 мл сухо
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • соев сос - 2 - 3 супени лъжици(за готвене на пиле)
  • горчица - 1 супенa лъжици
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол
  • оцет - 1/2 мащерка, 2 стръка цитрусова
  • Гарнитура
  • картофи - 4 бр.
  • моркови - 2 бр. големи
  • гъби - 250 г
  • розмарин - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заешкото месо има висока хранителна стойност. Но от гледна точка на готвенето най-привлекателните части са гърбът и краката. Месото на младо животно е нежно и меко, то се отличава с лек розов цвят.

В рецептата за заек, която ви предлагам, той е млад и крехък. Задушен заек във фурната, обикновено e готов за 50-60 минути с вентилатор.

Измийте заека със студена вода и оцет. Тъй като е млад заек, около 1.300 кг, не е нужно да се кисне в оцет. Маринатата за заешко е напълно достатъчна да се овкуси прекрасно.

Шпиковайте заека с изчистенитe скилидки чесън.

Изсипете зехтин (олиото), соевия сос и виното в дълбока купа и след това поставете заекa ароматизиран с листенца цитрусова мащерка и розмарин, клонка, поставена в коремната кухина, сол черен пипер и горчица.

Завъртете месото от време на време в маринатата и го оставете за една нощ.

Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий. Поставете маринования от предния ден заек заедно с маринатата в плик за печене и го сложете в тава.

Във същата тава в друг плик за печене сложете целите картофи, нарязаните едро моркови, гъбите цели, клонка розмарин, сол и черен пипер.

Печете около 80 минути, а с вентилатор - максимум 60 минути.

Така сготвен печеният заек става изключително крехък и вкусен.

Не се колебайте да приготвите печен заек с горчица и соев сос по тази рецепта, това е възможно най-лесната и вкусна такава.

C невероятен аромат от маслото на лимонената мащерка и розмарин, удоволствието при хапване е гарантирано.

Достойна рецепта за най-изтънчения ресторант!

Извадете и сервирайте заека, придружен със задушени-печени зеленчуци.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аника Войт
Аника Войт
Обожавам заешко месо. Вашата рецепта изглежда невероятно вкусна и задължително ще я приготвя за семейството си. Благодаря.
02.01.2020 20:12
1
1
Покажи всички подкоментари