Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Дюнери»Арабски питки с фалафели и крем от чесън

Арабски питки с фалафели и крем от чесън

Арабски питки с фалафели и крем от чесън
Снимка: Вилхелмина Николова
1 / 3
05/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • арабски питки - 5 бр.
  • готварска сметана - 50 мл
  • чесън - 300 г
  • зехтин
  • олио
  • къри
  • чили
  • подправка за гирос
  • подправка за скара
  • пилешки гърди - 500 г
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • пушен червен пипер
  • подправки - смес за фалафели
  • краставица
  • барбекю сос
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фалафелите правим, като към сместа добавим 175 мл вода и объркаме хубаво, оставяме получената смес за 1 час.

През това време топим чесъна за 10 мин във вода, за да го обелим по-лесно. Когато го обелим, скилидките се овкусяват с черния пипер, дафиновия лист и сол.

Намазваме фолиото със зехтина и завиваме скилидките вътре. Слагаме го в тава и наливаме 500 мл вода. Пекат се на 160 градуса с вентилатор за 2 часа и 30 мин.

През това време нарязваме гърдите на лентички и ги овкусяваме с кърито, сухото чили, подправката за гирос и за скара и червения пипер.

Запържваме в загрято олио. Ако нямате фритюрник за фалафелите, може в тенджерка да сложите олио - достатъчно, за да покрие фалафелите, оформяте ги и ги пържите за около 10 мин, като внимавате да не залепнат.

Изваждаме чесъна и го пасираме с 50 мл сметана.

Арабската питка може да я срежете на две и да намажете малко от крема.

Нарежете краставицата и пилето и наредете дюнера.

Може да добавите малко барбекю сос отгоре, завийте всичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: