Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арабски питки»Арабски питки на сач

Арабски питки на сач

Арабски питки на сач
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"С тези арабски питки трапезата вече ще бъде напълно завършена"

Необходими Продукти

  • суха мая - 7 г
  • брашно - 4 ч.ч. бяло
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 щипка за закваската
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа си поставяме захарта, маята, 1 с.л. брашно и наливаме малко от хладката вода.

Разбъркваме маята и я оставяме настрана, за да се активира.

Когато е готова маята, добавяме водата, солта, зехтина и половината от брашното.

Започваме да бъркаме в една посока, докато сместа стане хомогенна.

Тука е моментът да добавим останалото брашно и започваме да месим на ръка за около 10 минути.

Когато сме готови, покриваме с кърпа и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Премесваме отново и отново завиваме.

Разделяме тестото на 12 еднакви топчета като от всяко оформяме кръгла плоска питка.

Оформените питки се завиват с кърпа, за да не съхнат.

Поставяме сача на котлона и когато се загрее повърхността слагаме арабската питка.

Ако нямате сач може да ползваме тежък тиган.

Печем 15-20 секунди, след това обръщаме от другата страна за около 1 минута и така докато е готова.

Печенето на една питка не е повече от 3 минути.

Арабските питки на сач са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: