Начин на приготвяне
Гирос е гръцката разновидност на арабския дюнер и съответно за направата му може сами да си приготвите питките или да използвате готови арабски питки.
Месото се маринова за около час с ригана, зехтина, солта, пресования чесън, дафиновия лист и виното. През това време може да го обърнем няколко пъти, за да сме сигурни, че е поело от ароматите на всички подправки.
След час го навиваме на стегнато руло, увиваме го с конец и слагаме в йенска тенджера във фурната да се пече на 200 градуса за около 18-20 минути, като имайте предвид, че ако използвате пилешко месо, то е по-крехко и ще се сготви по-бързо.
Покрай месото слагаме нарязания лук и той попива от соса и омеква. Поливайте с марината от време на време и обръщайте рулото, за да се изпече добре от всички страни.
Когато е готово, махаме конеца и нарязваме месото на тънки ивички.
Белим, измиваме, нарязваме и пържим картофките.
Съставките за соса се смесват.
Питките се навлажняват леко и се затоплят на грил-тиган, намазват се обилно със соса, добавят се картофите, месото с лука и зеленчуците (по свой вкус може да добавите зелена салата и краставица, вкъщи ние ги хапваме само с домат).