Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Домашни гръцки гирос

Домашни гръцки гирос

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k5
Домашни гръцки гирос
Снимка: Monika Ivanova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Домашни гръцки гирос - запишете си рецептата, ще ви потрябва"

Необходими Продукти

  • арабски питки - 2
  • месо - 300 гпо избор (свинско или пилешко)
  • червено вино - 100 мл
  • риган - 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 20 мл
  • дафинов лист - 1 начупен
  • лук - 1/2 глава
  • картофи - 3 големи
  • домати - 1 голям
  • зехтин - 50 мл за пържене на картофите
  • За соса
  • майонеза - 2 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сусамов тахан - 1 к.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гирос е гръцката разновидност на арабския дюнер и съответно за направата му може сами да си приготвите питките или да използвате готови арабски питки.

Месото се маринова за около час с ригана, зехтина, солта, пресования чесън, дафиновия лист и виното. През това време може да го обърнем няколко пъти, за да сме сигурни, че е поело от ароматите на всички подправки.

След час го навиваме на стегнато руло, увиваме го с конец и слагаме в йенска тенджера във фурната да се пече на 200 градуса за около 18-20 минути, като имайте предвид, че ако използвате пилешко месо, то е по-крехко и ще се сготви по-бързо.

Покрай месото слагаме нарязания лук и той попива от соса и омеква. Поливайте с марината от време на време и обръщайте рулото, за да се изпече добре от всички страни.

Когато е готово, махаме конеца и нарязваме месото на тънки ивички.

Белим, измиваме, нарязваме и пържим картофките.

Съставките за соса се смесват.

Питките се навлажняват леко и се затоплят на грил-тиган, намазват се обилно със соса, добавят се картофите, месото с лука и зеленчуците (по свой вкус може да добавите зелена салата и краставица, вкъщи ние ги хапваме само с домат).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: