Начин на приготвяне
Зелевите листа нарязваме на квадрати, като отстраняваме твърдата част.
Поставяме ги в плитка чиния, готови за завиването на сармите.
В касерола със сгорещена растителна мазнина поставяме за кратко нарязаните гъби да се задушат.
Оризът е накиснат за 1-2 часа в хладка вода.
Киноата е предварително сварена в съотношение 1:2.
Прибавяме измития и отцеден от водата ориз. Намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.
Натрошаваме сухите пиперки и отново разбъркваме сместа. За любителите на пикантната кухня можете да прибавите и люта чушка.
Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон (или вода, ако не разполагате с такъв).
Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме от течността.
Към него прибавяме ароматните подправки - черен и червен пипер, кимион и стритата мащерка.
Добавяме отцедената киноа и разбъркваме сместа още веднъж.
Плънката ни е готова и след като се охлади, е време да завием сармите.
Във всяко листо поставяме по лъжица от сместа и завиваме на руло.
Не свиваме стегнато, защото оризът набъбва и разкъсва листата.
На дъното на тенджерата, в която ще варим постните сарми поставяме плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата.
Подреждаме върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния, да не изплуват.
Заливаме ги с горещия зеленчуков бульон и растителна мазнина. Прибавяме и зелевата чорба.
Щом бульонът заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри.
Зелевите сарми се готви за около 35-40 минути.
Поднасяме зелевите сарми с киноа и ориз топли, поръсени с малко лют пушен пипер.