Начин на приготвяне
Зелките се почистват от кочана, като внимателно се разделят листата.
Листата не се разрязват на половина, като се оставя да се отцедят на ръба на купа.
Оризът се измива до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета.
Лукът се почиства, измива и нарязва на много ситно.
Морковите и лукът слагат в купата с ориза.
Прибавя се червеният пипер, чубрицата и олиото.
Плънката се разбърква много добре и се оставя за 10 мин., за да се овкуси много добре.
Във всяко зелево листо се слага от плънката и се завива голяма сарма.
Сармите се нареждат в тава с капак с незалепващо покритие.
Заливат се със зелевата чорба.
Пече се 90 мин. под капак в предварително загрята фурна на 200 градуса.