Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с шафранов ориз и семена

Зелеви сарми с шафранов ориз и семена

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1568096474015
Зелеви сарми с шафранов ориз и семена
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
08/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • ориз басмати - 500 г
  • лук - 1 глава
  • шафран - 5 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • ленено семе - 1 с.л.
  • чия - 1 с.л.
  • джоджен - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • къри
  • вода
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на шафрана.

За него е нужно да стоплите леко прясното мляко и да го изсипете вътре.

Разбъркайте и оставете за 20 минути да се отпусне.

Киселата зелка разделете на листа с подходяща големина за сармите.

Необходимо е да се изрежат дебелите части от листата за по-лесно свиване.

В подходящ съд сгрейте олио. Запържете лука, след това прибавете ориза.

Пържете до лека промяна на цвета на ориза, след това добавете вода.

Прибавете млякото с шафран, семената, джоджена, кърито, солта и черният пипер.

Разбъркайте и варете до полуготовност на ориза.

Оставете полуготовия ориз да изстине малко.

След това започнете да свивате сармите една по една в подходяща за печене тава.

Когато всички зелеви сарми са подредени и готови, изсипете вода колкото е необходимо.

Печете зелеви сарми с шафранов ориз и семена при загрята на 170 градуса фурна за 40 минути или до готовност.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Шафранът е незаменим при оризовите ястия!
10.12.2020 15:18