Начин на приготвяне
Зелето се почиства от кочана, разделят се листата и се попарват в гореща вода със сол и оцет, да омекнат за 5 минути. Отцеждат се добре и жилите се отстраняват .
В дълбок тиган се загрява олио и запържваме нарязан ситно половин праз с щипка сол, да омекне, добавя се нарязани гъби и запържваме за кратко, добавя се оризът, сол, кимион, черен пипер, риган, червен пипер. Разбърква се добре, сипваме малко вода и оставяме на тих огън да кипне, после се сваля .
Взема се лист прясно зеле, поставя се в долния край лъжичка плънка и навиваме на сарма.
На дъното на чугунена тенджерка или друга се нарязва прясно зеле, върху него се поставя навитите сарми, отгоре се поръсва с щипка червен пипер и малки парченца свинска мас, налива се една чаша вода с малко сол.
Варим на тих огън под капак до готовност на сармите.
Приготвя се сосът. В тигана се загрява олио с нарязан ситно останалия праз, добавя се нарязаните домати, сол, захар, риган, босилек. Разбърква се, докато сгъсти.
Сервираме сармите с доматения сос и пресен магданоз.
Вкусно и постно!