Начин на приготвяне
Джоланът се измива и сварява в предварително завряла вода, най-добре в тенджера под налягане за 40 минути.
Изважда се, охлажда се, обезкостява се и се нарязва на парчета. Чесънът и сланината - също.
Зелките се нарязват на ленти и се отстраняват жилави части от него, ако има такива.
В средно голяма тава се слага олиото, разпределя се свинският джолан и се ръси червеният пипер.
Подрежда се част от зелето.
Нареждат се парчетата сланинка, чесънът, лютите чушки и се ръси кимион на киселото зеле със свинско.
Подрежда се останалата част от зелето. Наливат се 2-3 черпака от бульона на врелия джолан.
Киселото зеле със свински джолан се пече се в средната част на фурната за около час и половина на 190 градуса.