Начин на приготвяне
По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Количеството на протеини в гъбите конкурира това в месото. Заради полезните вещества в състава си, те често се използват от вегетарианците. Те са уникални не само по своя химичен състав, но и по това, че съчетават животински и растителни протеини.
Гъбите са богати на витамини, микроелементи, аминокиселини, благодарение на които подобряват състава на кръвта. Те подобряват функционирането на имунната система, поддържат и подхранват мозъчните клетки, допринасят за загуба на тегло. Съдържат множество минерали и витамини от група В, витамини D, K и др.
Авокадото има богат минерален и витаминен състав, всеизвестно е със своите ползи, както и тиквата, козето сирене и билките в рецептата. Пригответе си тези вкусни и здравословни пълнени гъби!
За веган вариант заменете сиренето с тофу сирене!
Почистете гъбите, като ги избършете с чиста кърпа.
Извадете дръжките внимателно, като ги завъртите леко, нарежете ги с нож на много ситно. Напръскайте чашките на гъбите с лимонов сок и оставете настрана. В тиган със зехтин изпържете нарязаната на малки кубчета тиква до златист карамелен загар. Извадете от тигана и в същата мазнина задушете до златисто и нарязаните ситно дръжки на гъбите.
В купа сложете козе сирене и нарязаните билки розмарин, мащерка, босилек и маточина, добавете ситно нарязаната червена люта чушка, настърган пармезан, авокадото, и запържените тиква и лук.
Напълнете чашките на гъбите с получената смес.
Поставете пълнените гъби в леко намазана с олио тава и печете на 160 градуса за около 45 минути.
Извадете гъбите от фурната и ги оставете да почиват за около 5 минути, да се охладят леко, след което ги сервирайте на масата, придружена с нежна крехка зелена салата.