Начин на приготвяне
Артишокът още е считан за билка заради свойствата му да лекува и детоксикира организма.
Той е растение със средиземноморски произход като негов най-голям износител е Италия.
Приготвената отвара от листата на артишок има огромни ползи за здравето, защото той е богат на минерали, сред които най- ярко присъствие има калият. Наситен е с ценни витамини сред които А, С, Е, К, J, витамини от групата В, флавоноиди и хлорогенова киселина. Трябва да отбележим и съдържанието на цинарин, но този елемент може да се усвои, само ако зеленчукът се консумира суров.
Ако си приготвим отвара от артишок, тя ще повлие благотворно на нашия организъм, защото има силно диуретично действие, мощен антиоксидант е, бори се със свободните радикали и детоксикира.
Много подходяща е да се пие при проблеми с черния дроб, натравяния, наднормено тегло, сърдечносъдови и артериални проблеми. Предпазва от хипертония, атеросклероза, инфаркт и инсулт. Подобрява храносмилането, предпазва от задържане на течности, което го прави мощен съюзник в борбата с целулита.
Грижи се за здравето на мозъчните клетки, намалява нивото на лошия холестерол (Ldl) в кръвта.
Ползите са много, а да приготвим отварата е лесно.
Сваряваме листата за 10 минутки във водата. Портокаловата кора е просто за подобряване на вкуса, може да се ползва и листа от салвия, звездовиден анасон или мента.
Отварата се оставя да се запари, покрита с капак, след това може да се консумира топла или охладена през целия ден. Най-голям ефект има когато се приема по 1 чаша на гладно преди всяко хранене.
Ако приемате отвара от артишок в продължение на седмица ще имате много трайни и видими резултати.
При по-големи количества приготвена отвара, съхранявайте в хладилник в добре затворено стъклено шише до 2 дни.
Не се препоръчва за бременни и майки кърмачки.