Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Цели джолани с кисело зеле в гювеч

Цели джолани с кисело зеле в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Цели джолани с кисело зеле в гювеч
Снимка: Зори
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
320 мин.
Порции
12
"Пускаме джоланчетата в киселото зеле и затаяваме дъх, докато ястието стане готово"

Необходими Продукти

  • джолани - 2 бр. с кост и кожа (по около 2 кг всеки)
  • чесън - 2 глави
  • копър - 1 с.л. сушен
  • олио - 1/2 к.ч.
  • черен пипер - 1 к.л. или на вкус
  • кимион - 1/2 к.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • червен пушен пипер - 2 с.л.
  • люти чушки - 2 бр. сушени
  • кисело зеле - около 1 кг
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вода - 1 к.ч.
  • зелева чорба - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските джолани с кост и кожа се измиват и подсушават.

Подправките: сол, черен пипер, кимион, копър, пушен червен пипер се смесват в тавичка и джоланите се натриват хубаво със сместа.

С остър нож се правят няколко не много дълбоки разрези по месото, като във всеки се слага от подправките и по половин скилидка чесън.

Киселото зеле се нарязва на едро, като се оставят две-три от големите външни листа цели.

Дъното на гювеча се намазва с олио и в него се изсипва половината от нарязаното кисело зеле.

Върху зелето се слагат джоланите, а около тях се добавят дафиновите листа, натрошените люти чушки и останалото кисело зеле. Отгоре се поръсва с останалите в тавичката подправки, налива се вода, зелева чорба и олиото.

Най-отгоре се слагат целите листа кисело зеле и гювечът се затваря с капака.

Слага се в студена фурна и се пече около 3 часа и половина на слаба фурна.

В края на печенето гювечът се отхлупва, махат се целите зелеви листа и се връща във фурната за 10 - 15 минути на по-висока температура за да се запече отгоре.

Добър апетит! Целите джолани с кисело зеле в гювеч са готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Пропуснала съм да опиша в продуктите морковите - 1- 2 бр. киселички (от бидона със зелето). Извинявам се за пропуска.
Поздрави :)
16.01.2020 13:59
4