Начин на приготвяне
Свинските джолани с кост и кожа се измиват и подсушават.
Подправките: сол, черен пипер, кимион, копър, пушен червен пипер се смесват в тавичка и джоланите се натриват хубаво със сместа.
С остър нож се правят няколко не много дълбоки разрези по месото, като във всеки се слага от подправките и по половин скилидка чесън.
Киселото зеле се нарязва на едро, като се оставят две-три от големите външни листа цели.
Дъното на гювеча се намазва с олио и в него се изсипва половината от нарязаното кисело зеле.
Върху зелето се слагат джоланите, а около тях се добавят дафиновите листа, натрошените люти чушки и останалото кисело зеле. Отгоре се поръсва с останалите в тавичката подправки, налива се вода, зелева чорба и олиото.
Най-отгоре се слагат целите листа кисело зеле и гювечът се затваря с капака.
Слага се в студена фурна и се пече около 3 часа и половина на слаба фурна.
В края на печенето гювечът се отхлупва, махат се целите зелеви листа и се връща във фурната за 10 - 15 минути на по-висока температура за да се запече отгоре.
Добър апетит! Целите джолани с кисело зеле в гювеч са готови!
Коментари
Поздрави :)