Погача Майско цвете

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1127
15
12/01/2020
"Ей тия цветя ги обичаме особено много, когато са под формата на погача, схващате нали "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 875
  • Преглеждания за месеца11874
  • Преглеждания за седмицата1521
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • яйца - 1 бр.
  • топла вода - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • кисело мляко - 100 мл
  • олио - 150 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - 600 г
  • масло - 100 г меко
  • семена - сусамови и макови за поръсване
  • яйца - 1 бр. жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете топлата вода с натрошената мая, разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира.

Пресейте брашното и добавете солта, разбитото яйце, олиото, затоплените леко прясно и кисело мляко. Прибавете активиралата се мая и замесете меко тесто, оставете го покрито с чиста кърпа и на топло за 40 минути.

Премесете тестото и го разделете на 2 еднакви по големина части. От едната част отделете по-малко от половината парче, получавате три различни по-големина парчета.

Най-голямата част разделете на 4 оформени топки. Разточете ги на кръгли кори и ги поставете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора – не мажете.

Разточете купчината от кори на по-голяма кора, върху набрашнен плот. Разделете кората на 8 триъгълника с помощта на нож за пица. Направете с ножа прорез в средата на всеки триъгълник и прекарайте острия връх през него, два пъти.

От широката част навийте на кифлички. Подредете кифличките в кръг, от вътрешната страна на стените на тава с диаметър 28 см тава, която сте постлали хартия за печене.

Втората по големина част разделете на 8 еднакви по големина оформени топчета и ги подредете от вътрешната страна на кифличките в кръг.

От последната част, отделете от тестото малко (пинг-понг) топче, а останалото на две еднакви оформени топчета. Разточете двете еднакви топчета на кори, слепете ги едно върху друго, като помежду им мажете с меко масло.

Разточете ги на по-голяма кора и нарежете на 8 триъгълника. Правите разрез в средата на триъгълниците, прекарвате острия им край през него, два пъти. Подредете между топчетата, така се образуват листенцата на цветето, а в средата на тавата поставете малкото (пинг-понг) топче.

Оставете така оформената погача Майско цвете на топло за 30 минути, намажете с разбития жълтък и мляко и поръсете с маковите и сусамови семена.

Печете погачата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златисто кафяв цвят за около 35-40 минути, в зависимост от вашата фурна.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Много се извинявам гласувах с 5 и не знам защо отбеляза 4 рецептата е много хубава
0
0