Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Цвете с белтъци

Погача Цвете с белтъци

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Погача Цвете с белтъци
Снимка: Мария Симова
1 / 6
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
1
"Гордост за всяка домакиня ще бъде да сложи на трапезата си толкова ефектна питка"

Необходими Продукти

  • белтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • суха мая - 11 г
  • брашно - около 800 г
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. Сипете маята в него и прибавете разбитите белтъци, олиото, захарта, киселото мляко и затопленото прясно мляко, замесете меко тесто.

Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете да удвои обема си на топло.

Размесете втасалото тесто, от него откъснете 7 еднакви по размер топчета, колкото яйце. Останалото тесто разделете на три равни топки. Върху хартия за печене разточете първата от трите топки на тънка кора, с нож за пица разделете на 6 триъгълни парчета, намажете ги с разтопено масло.

В средата на всеки триъгълник поставете топче от първите седем отделени и завийте с острата страна на триъгълника (за по-голяма яснота погледнете снимките в галерията).

Разточете другите две по-големи топки на кръгли кори, слепете ги с масло по средата, разделете ги на 6 триъгълника, а на триъгълниците направете прорез в средата.

Усучете всеки триъгълник три пъти през прореза, разтворете и поставете върху всяка топка (погледнете снимките в галерията).

Последното топче от седемте броя намажете с разбития белтък, поръсете със сусам и оваляйте отстрани в маково семе, поставете го в средата.

Намажете погачата с белтъка и поръсете със сусам само топчетата, като в долния край поръсете с маково семе, за да се образува цветето.

Поставете питката в студена фурна и включете на 180 градуса, печете до готовност за около 30-35 минути.

Погачата Цвете с белтъци е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: