Начин на приготвяне
Смесете топлата вода с натрошената мая, разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира.
Пресейте брашното и добавете солта, разбитото яйце, олиото, затоплените леко прясно и кисело мляко. Прибавете активиралата се мая и замесете меко тесто, оставете го покрито с чиста кърпа и на топло за 40 минути.
Премесете тестото и го разделете на 2 еднакви по големина части. От едната част отделете по-малко от половината парче, получавате три различни по-големина парчета.
Най-голямата част разделете на 4 оформени топки. Разточете ги на кръгли кори и ги поставете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора – не мажете.
Разточете купчината от кори на по-голяма кора, върху набрашнен плот. Разделете кората на 8 триъгълника с помощта на нож за пица. Направете с ножа прорез в средата на всеки триъгълник и прекарайте острия връх през него, два пъти.
От широката част навийте на кифлички. Подредете кифличките в кръг, от вътрешната страна на стените на тава с диаметър 28 см тава, която сте постлали хартия за печене.
Втората по големина част разделете на 8 еднакви по големина оформени топчета и ги подредете от вътрешната страна на кифличките в кръг.
От последната част, отделете от тестото малко (пинг-понг) топче, а останалото на две еднакви оформени топчета. Разточете двете еднакви топчета на кори, слепете ги едно върху друго, като помежду им мажете с меко масло.
Разточете ги на по-голяма кора и нарежете на 8 триъгълника. Правите разрез в средата на триъгълниците, прекарвате острия им край през него, два пъти. Подредете между топчетата, така се образуват листенцата на цветето, а в средата на тавата поставете малкото (пинг-понг) топче.
Оставете така оформената погача Майско цвете на топло за 30 минути, намажете с разбития жълтък и мляко и поръсете с маковите и сусамови семена.
Печете погачата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до златисто кафяв цвят за около 35-40 минути, в зависимост от вашата фурна.
Коментари