Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, добавете захарта и лъжица брашно. Оставете на топло да шупне и утрои обема си.
Брашното пресейте със сол и направете кладенче, в което сложете яйцата, оцета, киселото мляко и маслото.
Разбъркайте и постепенно добавете от маята, като замесвате тесто. Месете тестото до гладка маса, която да не лепне по ръцете. По време на месенето ударете тестото 100 пъти в масата, така погачата ще стане пухкава и на конци.
Готовото тесто трябва да е меко с образували се мехури по него. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за час.
Тестото може да оформите по желание.
За този модел погача аз разделих тестото на три еднакви части. Първата част се разделя на две топки. Едната разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата и я поставете на дъното на намазана с олио тава. От втората топка направете малки топченца, които са за декорацията от страни на питата.
Втората част от тестото разделете на седем еднакви топчета. Едното топче поставете в средата на кората в тавата, останалите шест сложете в кръг около средното с разстояние едно от друго.
Третата част от тестото разделете на шест топки. Всяка разточете на малка кръгла кора, навийте я на руло. Получават се фитилчета, които разрежете в средата от двете страни, като стигате до средата, там трябва да останат свързани.
Получените две части от едната страна усучете и захванете в долния им край. От другата страна на фитила направете същото. С тези фитили обиколете всяко от шестте топчета в тавата.
Топченцата, които се отделиха в началото за декорацията, сложете около средното топче и в края между всяка от шестте.
Намажете с разбит жълтък и оставете да втаса за още 30 мин.
Поръсете със сусам и маково семе и сложете погачата да се пече във фурна на 160-170 градуса около 50-60 мин.
Коментари