Начин на приготвяне
В дълбок съд се слага водата, маята, захарта.
Разбърква се добре и се прибавят яйцата, като от тях се отделя 1 жълтък за намазване отгоре, преди печене.
Добавят се олиото, млякото и брашно. Меси се меко и нелепнещо тесто, което се оставя да втаса около 1 час и 30 минути.
После се разделя на две части, оформят се на топка и се разточват.
Между тях се разпределя маслото. Нарязва се на 16 триъгълника и се навиват на рулца.
Нарежда се питката Цвете в тава с хартия за печене. Намазват се с жълтък и се поръсва, така че да прилича на истинско Цвете, като по средата се поръсва с мак, а по края със сусам.
Оставя се да втаса около 30 минути, после се пече в загрята фурна на 180°C около 1 час.
После се покрива да омекне многослойна погача Цвете със семена.