Начин на приготвяне
Печката се загрява до 180 градуса. Формата се намазва с масло. Една трета от кайсиите се нарязва на кубчета и се отделят към продуктите за тестото. Останалите две трети остават на половинки.
Захарта (100 г) се загрява в касерола до първи симптоми на карамелизация (121 градуса), добавят се само кайсиите на половинки и се държат на котлона докато омекнат - 4-5 минути. Оставя се настрани да изстине.
За тестото: Захарта, маслото и лимоновата кора се разбиват с миксер докато се получи кремообразна смес. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко яйце се обърква до еднородна смес.
Добавя се брашното, смесено с бакпулвера, и се обърква с лъжица или шпатула. Последно се добавят нарязаните на кубчета кайсии и отново се обърква с лъжицата.
Карамелизираните кайсии се нареждат на дъното на формата с кожата нагоре, отгоре се изсипва сместа, съдът се покрива плътно с фолио и се поставя в по-дълбока тава.
Тавата се пълни с гореща вода - някъде до средата на формата. Пече се във фурната 40-50 минути, готовият пудинг трябва да се е надигнал и да има златисто-кафяв цвят.
Пробвала съм вариант със сини сливи, също много успешен, но се получава съвсем лека горчивина.
Пудингът с кайсии е много вкусен!