Пудинг с кайсии

didka222didka222
Новак
438
Пудинг с кайсии3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Пудинг с кайсии - сладкиш, за който винаги намираме още малко местенце"

Необходими Продукти

  • захар - 100 г
  • кайсии - 400 г с извадени костилки
  • За тестото
  • захар - 200 г
  • масло - 200 г плюс допълнително за намазване на формата
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Печката се загрява до 180 градуса. Формата се намазва с масло. Една трета от кайсиите се нарязва на кубчета и се отделят към продуктите за тестото. Останалите две трети остават на половинки.

Захарта (100 г) се загрява в касерола до първи симптоми на карамелизация (121 градуса), добавят се само кайсиите на половинки и се държат на котлона докато омекнат - 4-5 минути. Оставя се настрани да изстине.

За тестото: Захарта, маслото и лимоновата кора се разбиват с миксер докато се получи кремообразна смес. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко яйце се обърква до еднородна смес.

Добавя се брашното, смесено с бакпулвера, и се обърква с лъжица или шпатула. Последно се добавят нарязаните на кубчета кайсии и отново се обърква с лъжицата.

Карамелизираните кайсии се нареждат на дъното на формата с кожата нагоре, отгоре се изсипва сместа, съдът се покрива плътно с фолио и се поставя в по-дълбока тава.

Тавата се пълни с гореща вода - някъде до средата на формата. Пече се във фурната 40-50 минути, готовият пудинг трябва да се е надигнал и да има златисто-кафяв цвят.

Пробвала съм вариант със сини сливи, също много успешен, но се получава съвсем лека горчивина.

Пудингът с кайсии е много вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: