Начин на приготвяне
В съд на котлона слагаме маслото и 1 ч.ч. захар да се карамелизира, като внимаваме да не загори, защото придобива горчив вкус.
След като е готово, сините сливи се нареждат върху карамела, като предварително сме ги срязали на две.
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта, добавяме и брашното, което вече сме объркали с бакпулвера.
Сместа се изсипва върху наредените плодове.
Плодовият сладкиш се пече на 180 градуса до зачервяване.
След като сладкишът е готов, го обръщаме върху поднос или голяма чиния.
В тавата, в която сме приготвили карамела, сипваме малко вода и оставяме да кипне, за да се използва и останалия карамел, който е полепнал по дъното.
С получения сироп заливаме плодовата пита с карамелизирани сини сливи.
Получава се страхотен сладкиш по изпитана стара рецепта за плодова пита.
Да ви е сладко!
Коментари