Начин на приготвяне
Захващаме се с приготвянето на блатовете за торта.
Най-напред отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците с 1/2 ч.ч. захар до побеляване, а с другата половина - жълтъците.
Смесваме разбитите жълтъци и белтъци и малко по малко добавяме към тях брашното, което предварително сме пресяли и примесили с какао и бакпулвер.
Подготвяме ви тортена форма за печене (22 см), в която предварително сме сложили хартия за печене, за да не залепне.
Слагаме сместа за тортата да се пече за 20-30 мин на 180 градуса.
Следва боровинковия крем.
Взимаме удобна тенджерка или касерола, в която изсипваме боровинките, захарта и слагаме на котлона на не много висока степен.
Изчакваме боровинките да пуснат сок, а захарта да се разтопи.
Щом това стане, махаме от котлона и разбиваме с помощта на пасатор. Добре е да прецедите пюрето с цедка.
След като го направите, го връщаме на котлона за още 1-2 мин., като добавяме и царевичното нишесте.
Разбъркваме добре и оставяме настрани, докато изстине.
След като боровинковото пюре се охлади и сгъсти, прибавяме крема сирене и маскарпоне, които предварително сме разбили.
Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите малко пудра захар.
Шоколадовия крем приготвяме, като най-напред затоплим на котлона 200 мл сладкарска сметана.
Когато заври, добавяме черния шоколад на парченца, изчакваме няколко секунди и дърпаме от печката.
Следва непрекъснато бъркане, докато шоколадът се разтопи напълно.
Щом е готов, прибираме в хладилник.
През това време разбираме крема сиренето и маскарпонето. Вадим шоколада от хладилник и го добавяме към тях. И отново, ако искате да е по-сладко, добавете пудра захар.
Взимаме 2 поша, в които слагаме вече готовите кремове.
Готовия охладен блат разделяме на 2. Намокряме основата с разтвор от топла вода и няколко лъжици захар.
Взимаме поша с единия крем и правим кръгове върху блата от центъра към края, оставяйки разстояние между тях за другия крем.
Когато блатът е изцяло покрит с редуващи се кръгове и цветове, поставяме и втория блат и повтаряме процедурата.
Редът на кремовете е изцяло по ваш избор, може да украсите плодовата торта както желаете.
Когато приключим в кръговете, взимаме шпатула и с въртеливо движение преливаме цветовете за още по-впечатляваща визия на вашата боровинкова торта.
По желание декорираме с боровинки.
Получава се прекрасна торта с шоколад и боровинки, при вида на която всички въздишат!
Коментари