Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова Торта»Специална торта с маскарпоне и ягоди

Специална торта с маскарпоне и ягоди

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Специална торта с маскарпоне и ягоди
Снимка: Ivelina
1 / 3
08/04/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Тортата с маскарпоне и ягоди е готова! Приятен чай!"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 4 бр. (210 г)
  • мляко - 150 г
  • масло - 80 г
  • захар - 180 г
  • брашно - 220 г
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилова захар - 8 г
  • сол - 1⁄4 ч.л.
  • Импрегниране
  • вода - 150 г
  • захар - 20 г
  • лимонов сок - 3 с.л. лъжици.
  • Пълнеж
  • ягоди - 300 г (пресни или замразени)
  • захар - 70 г
  • царевично нишесте - 12 г
  • лимонов сок - 1.5 с.л.
  • крем
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 33 - 35% 270 г
  • пудра захар - 100 г или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме пандишпан с мляко в ринг с диаметър 20 см. Разбийте яйцата на стайна температура с обикновената и ваниловата захар и солта. Работим с миксера на увеличаващи се обороти. След около 2-4 минути масата ще увеличи обема си и ще стане пенлива, но консистенцията е все още течна, така че продължаваме да разбиваме.

Средно процесът отнема около 10 минути, но времето зависи от мощността на електроуреда.

Много е важно да доведете сместа до определената текстура! Ако яйцата не са разбити добре, пандишпанът ще стане плосък или ще хлътне след изпичане.

Смесете брашното с бакпулвера. На 2-3 етапа се пресяват в яйчената смес. Разбъркайте всяка порция отдолу нагоре в една посока. Удобно е да се работи със силиконова шпатула. Пресейте брашното в яйцата.

Комбинирайте млякото с маслото. Загрейте на слаб огън. Не е необходимо сместа да се вари - просто я загрейте и разтопете маслото.

Веднага добавете отстранената от котлона течност към тестото на 2-3 пъти. Разбърквайте само докато компонентите се комбинират, не повече. Добавете горещо мляко към тестото.

Печене:

Изсипете тестото в подготвената форма и поставете във фурна, предварително загрята на 170 °C. По време на печенето се опитваме да не отваряме фурната, особено първите 20-25 минути.

Печете пандишпана за около 40 минути. Проверяваме готовността, като спуснем дървен шиш дълбоко в центъра - върху него не трябва да има следи от сурово тесто. Оставете прясно изпечения сладкиш на стайна температура, докато изстине. Все още не изваждайте от формата.

Когато изстинe, прокарайте нож по стените.

Приготвени в тава 20 см, лесно се нарязват на 3 пухкави блатa.

За да получите идеално гладки торти с еднаква дебелина, е удобно да използвате връв за сладкиши.

Пандишпановият блат с мляко е готов! Приятно експериментиране!

След това разрязваме бисквитата с корда или друг подходящ начин на 3 кори. Отрязваме горната част и я оставяме настрана - с нея ще поръсим страните на тортата.

Пълнеж с ягоди

Смесете нишестето със захарта

Изсипете ягодите в малка тенджера. Замразените горски плодове не е необходимо да се размразяват първо. Загрейте на среден огън до около 40 градуса - докато започнат да пускат сок.

Добавете захарта и нишестето на части, като активно разбърквате ягодоплодната маса. Ако използвате пресни ягоди, по време на варенето ги смачкваме с преса (машина за картофено пюре), за да се получи повече сок. На среден огън оставете ягодовата смес да заври и след това, като разбърквате, оставете да къкри за около половин минута - масата трябва да се сгъсти до гъсто желе.

Отстранете ягодите от огъня, добавете лимонов сок и разбъркайте. Охладете до стайна температура. Можете да прехвърлите в друг съд, за да ускорите процеса.

Смелете охладените ягоди с потопяем блендер, оставяйки малки парченца плодове.

Крем за торта с маскарпоне

Комбинирайте крема с маскарпоне. Продуктите трябва да са много охладени! Комбинирайте маскарпоне със сметана

Добавете сладката пудра и разбийте сметаната с миксер, първо, на ниска, след това на средна скорост. Първоначално масата ще бъде течна, но постепенно ще започне да се сгъстява. Веднага щом кремът за торта стане пухкав, хомогенен и на повърхността се забелязва ясен релеф от бъркалките, изключете миксера. Важно е да спрете навреме, за да не прекъснете или развалите крема!

Маскарпонето в тази рецепта е основният компонент на крема, така че не трябва да пестите от неговото качество! Вкусът и консистенцията на крема ще зависи от сиренето. Ниското качество на продукта няма да има най-добър ефект върху резултата.

Сглобяване на торта с маскарпоне и ягоди

За импрегниране разтворете захарта в гореща вода. Охладете и добавете лимонов сок, разбъркайте.

Сглобяваме тортата в ринга, в който се е пекъл пандишпановият блат. Поставяме ацетатна лента по дъската. Спускаме първия слой торта и го навлажняваме с около една трета от импрегнирането. Поставете първата торта във формата.

Поставете крема в сладкарски пош с отрязан ъгъл или кръгъл връх. Оформяме бордюр от крема по периметъра на тортата.

Запълнете полученото пространство с половината от ягодовата смес. Разстелете ягодов пълнеж.

Отгоре оформяме пласт крем от сладкарски пош и го заглаждаме. Кремът се разпределя на два блата между корите и се намазва с готовата торта.

След това поставете следващия слой торта и го навлажнете с импрегниране. Отново оформяме отстрани на крема и запълваме центъра с остатъците от ягодите. Поставете плънката върху втората кора.

Отгоре се намазва с крема и се заглажда. Покрийте с последния слой торта и навлажнете с импрегниране.

Отстранете ринга и намажете десерта отгоре и отстрани с крем. Не е необходимо да правите плътен и равномерен слой - просто намажете леко страничната повърхност за по-нататъшно поръсване с трохи.

Сложете тортата в хладилника за поне 4 часа, най-добре цяла нощ. Преди сервиране украсете десерта с пресни плодове или по друг начин. Ако след сглобяването на ягодовата торта е останала част от неизползвания крем, украсете тортата с къдрици с помощта на сладкарски пош и дюзи.

Тортата с маскарпоне и ягоди е готова!

Приятен чай!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: