Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Тесто»Класическо тесто за кроасани

Класическо тесто за кроасани

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Класическо тесто за кроасани2 / 2
22/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
Порции
30
"Най-хубавите кроасани стават с добре приготвено тесто, ето как да постигнете страхотни резултати с вашето"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (около 800 г за тесто и 200 г за поръсване)
  • краве масло - 300 г + 2 с.л. разтопено
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 40 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 4.с.л
  • сол - 1 ч.л. 1 ч.л.
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, между два листа хартия за печене се поставя кравето масло и се разточва на квадрат, приблизително 20х20 см, сгъва се като плик и се оставя в хладилник да се стяга.

Разтваряме маята в леко затопленото мляко, захар и 1-2 с.л брашно. Оставяме да шупне минимум 10 минути.

Пресяваме останалото брашно и се изсипва в подходящ съд. В средата му се прави кладенче и се сипва маята и маслото.

Омесва се меко тесто за около 5 мин. Слага се да втаса в намаслена купа, покрито с влажна кърпа или фолио за около 1 час.

Може да използвате фурната си, като я зареете на 50 градуса и леко оставите вратичката и отворена.

Втасалото тесто се премесва отново с брашно на плота и отново се оставя, докато удвои обема си. Щом е готово, се изкарва на кухненския плот, поръсен с брашно, и се разточва на квадрат със страна 25 см (размерът трябва да е с около 5 см по-голям от квадрата на маслото, което прибрахме с хладилника.

Сгъва се на три, като първо се сгъва долната част на тестото и се захлупва с горната. Разточва се с точилката отново на правоъгълник и се сгъва отново на на три. Първо от едната страна до средата, след това от другата страна до средата и след това се сгъва на две. Увива се в стреч фолио и се слага в хладилника за 1 час.

Изваждаме разточеното масло и го слагаме диагонално на домашното бутертесто. Краищата се сгъват към центъра, като се застъпват поне по 2 см. Връща се е за 30 мин в хладилника.

Върху набрашнен плот тестото се разточва на правоъгълник 20 х 45 см. Завърта се на 90°, да заприлича на книга, и се разточва отново на правоъгълник със същите размери.

Загъва се отново на три, завива се с фолио за свежо съхранение и се охлажда 30 мин във фризера. По същия начин тестото се точи и завърта още два пъти, като отново се оставя се да почива по 30 мин във фризера.

7. След последното трето точене, завъртане и почивка от 30 мин масата се набрашнява и тестото се разточва на дълъг правоъгълник с дебелина 6 мм и размери 25 х 95 см.

Изрязват се краищата, класическото тесто за кроасани се срязва по дължина на две ленти с ширина 12.5 см.

Изрязват се триъгълници с основа 12 см. Прави се малък срез в средата на основата, крайчетата леко се загръщат нагоре и основата се навива към върха.

8. Кроасаните се поставят в тава, като краищата им се завиват като полумесец. Втасват в тавата 1-2 часа, докато удвоят обема си.

9. Разбиват се яйцето и водата. Кроасаните се намазват с четка. Пекат се 20 - 25 мин на 200° С. Охлаждат се върху решетка и се поднасят с пълнеж по желание.

Ще са ви необходими около 5-6 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: