Начин на приготвяне
За репичките:
Поставя се съд за готвене на пара да заври на котлона.
През това време репичките се почистват добре, но се оставя малка част от зеленината към тях. Срязват се на две, едната половинка със зелено, едната без.
Когато водата заври, се слагат на пара за 2 минути. При сервиране се наръсват с няколко капки зехтин и се посоляват леко.
За пюрето от бял лук:
Обеленият лук се срязва на две и се нарязва на тънки резени.
Маслото се стопява на среден огън. Когато започне да се пени, се добавя лукът и се готви до прозрачност. Добавя се сметаната и се вари около 5 минути, докато лукът омекне.
Сваля се от котлона и се отделя по-голямата част. Към останалата част се добавя сокът от червено цвекло и се доварява още 2-3 минути- до сгъстяване.
Пюрира се в блендер първо бялата част и се осолява на вкус. После се пюрира и розовата и се овкусява.
При декорацията на репички на пара с пюре от бял лук и червено цвекло съм използвала сварени макарони тип ригатони. Замразени след това, за да мога да ги нарежат и напълня.