Начин на приготвяне
Отпуснете напрежението, затворете очи и се пренесете там някъде в Прованс – земята на лавандуловите полета, уханните склонове, осеяните с аромати цветове. Лавандулата (lavandula spica) - моето най-любимо растение с много специфично очарователно ухание.
Тя има естествено успокояващ аромат и слабо седанивно действие, поради което се използва като естествен релаксант, когато хората са нервни, преуморени или по-активни.
Цветовете имат и бактерицидно действие и се прилагат под формата на запарка.
Две супени лъжици от дрогата се заливат с 400мл кипяща вода и се оставя да кисне 20 минути.
Запарката се прецежда и от нея се пие 6 пъти по 80 мл.
Дозата чай от лавандула се разделя, като 40 мл се приема 15 мин преди храна и 40 мл, 30 мин след храна.
Настойка от цветовете се приема при нервно изтощение, главоболие, тежест, по време на раждане, колики и лошо храносмилане.
Слаба настойка (25% от нормалното съдържание) се дава на бебета за колики, раздразнителност и възбуда.
Цветовете на лавандулата имат нервноуспокоително и слабо седативно действие.
Успокояващият чай от лавандула се прилага при виене на свят, мигрена, безсъние, неврастения, нервно сърцебиене.
Използва се като спазмолитично средство при стомашни, бъбречни и чревни колики.
Уханните цветове в този чай имат и бактерицидно действие.
Отварата действа още холеретично при жлъчна дискинезия, газогонно при метеоризъм, както и диуретично.
В народната медицина лавандулата се използва за стимулиране на храносмилането и като спазмолитично средство.
Прилага се против молци във връзка с инсектицидното му действие.
Етеричното масло от лавандула се прилага за разтриване при невралгични болки.