Начин на приготвяне
Пригответе лавандуловия сироп, като загреете водата и захарта в съд на котлона. Добавете клончета суха лавандула и оставете сместа да заври и да се редуцира до гъст сироп.
Отделете белтъците на яйцата и ги поставете в дълбока купа. Добавете щипка сол и започнете да разбивате с миксера. Добавяйте поетапно пудрата захар при непрекъснато бъркане и бъркайте до получаването на сняг с твърди връхчета.
Прецедете лавандуловия сироп и го добавете на тънка струя към белтъците при непрекъснато разбиване.
Поставете лист хартия за печене в тавата и оформете целувките от получения меренг с лъжица или пош.
Оставяйте по малко разстояние между тях, тъй като ще увеличат леко обема си по време на печенето.
Загрейте фурната на ниска температура, не повече от 120°C и печете целувките за час и половина-два, докато добият съвсем лек златен загар и се отлепят лесно от хартията.
Целувките с лавандула са много вкусни!