Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за здраве»Чай»Полезен чай от горска ягода

Полезен чай от горска ягода

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Полезен чай от горска ягода
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
"В студен зимен ден няма по-добър начин да се сгрееш от чаша топъл чай от горска ягода, който е и много полезен за организма"

Необходими Продукти

  • ягодови листа - 2 с.л. ситно нарязани
  • цветове от горска ягода - 1 с.л.
  • вода - 500 мл филтрирана
  • мед - за подслаждане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесен и ароматен е вкусът на ягодовия чай, подсладен с цветен мед от диви билки.

Много подходяща напитка за студените зимни дни.

Две супени лъжици ситно нарязани листа и цветчета се заливат с 500 мл кипяща вода.

Варят се в продължение на 3 минути.

Оставят се да киснат 15-20 минути. Отварата се прецежда и от нея се пие 3 пъти по 120 мл. 15 мин., преди ядене.

Чаят от горска ягода може да се приема като профилактично средство, като можете да обогатите вкуса, прибавяйки към отварата и изсушени ягодови плодчета.

Тогава напитката е много ароматна.

Отвара от листата и цветовете на ягодата разширява периферните кръвоносни съдове, снижава артериалното налягане, забавя ритъма и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.

Засилва съкращенията на маточната мускулатура, поради което се прилага при гинекологични заболявания.

С превъзходните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт, защото повишават обмяната на веществата.

Освен това билката повишава обмяната на веществата и действа противовъзпалително при подагра, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчния мехур.

Има и диуретично действие.

Поради съдържанието на танини и флаваноиди листата на горската ягода имат добър ефект при диария.

Народната медицина препоръчва дрогата и при простудни заболявания, главоболие и неврастения.

Като лечебно средство се използват и пресните плодове.

И листата, и плодовете съдържат желязо и други микроелементи, като са добро лечебно средство при анемия и авитаминоза.

Те се препоръчват при високо артериално налягане, при атеросклероза, при язвена болест на стомаха и дванадесотопръстника, анемия, запек, подагра, маточни кръвотечения и др.

Употребяват се и като леко диуретично средство при камъни в бъбреците, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др.

Доказано е, че тези сочни и ароматни плодове предотвратяват появата на рак заради високото съдържание на витамин С и намаляват риска от заболявания на чревната система. Те са богат източник на оксиданти флавоноиди и се нареждат на второ място след боровинките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: