Начин на приготвяне
Чудесен и ароматен е вкусът на ягодовия чай, подсладен с цветен мед от диви билки.
Много подходяща напитка за студените зимни дни.
Две супени лъжици ситно нарязани листа и цветчета се заливат с 500 мл кипяща вода.
Варят се в продължение на 3 минути.
Оставят се да киснат 15-20 минути. Отварата се прецежда и от нея се пие 3 пъти по 120 мл. 15 мин., преди ядене.
Чаят от горска ягода може да се приема като профилактично средство, като можете да обогатите вкуса, прибавяйки към отварата и изсушени ягодови плодчета.
Тогава напитката е много ароматна.
Отвара от листата и цветовете на ягодата разширява периферните кръвоносни съдове, снижава артериалното налягане, забавя ритъма и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.
Засилва съкращенията на маточната мускулатура, поради което се прилага при гинекологични заболявания.
С превъзходните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт, защото повишават обмяната на веществата.
Освен това билката повишава обмяната на веществата и действа противовъзпалително при подагра, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчния мехур.
Има и диуретично действие.
Поради съдържанието на танини и флаваноиди листата на горската ягода имат добър ефект при диария.
Народната медицина препоръчва дрогата и при простудни заболявания, главоболие и неврастения.
Като лечебно средство се използват и пресните плодове.
И листата, и плодовете съдържат желязо и други микроелементи, като са добро лечебно средство при анемия и авитаминоза.
Те се препоръчват при високо артериално налягане, при атеросклероза, при язвена болест на стомаха и дванадесотопръстника, анемия, запек, подагра, маточни кръвотечения и др.
Употребяват се и като леко диуретично средство при камъни в бъбреците, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др.
Доказано е, че тези сочни и ароматни плодове предотвратяват появата на рак заради високото съдържание на витамин С и намаляват риска от заболявания на чревната система. Те са богат източник на оксиданти флавоноиди и се нареждат на второ място след боровинките.