Горска торта

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Горска торта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8-10

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 150 г
  • захар - 200 г
  • шоколад - настърган
  • За масления крем
  • шоколад - 50 г
  • масло - 250 г
  • захар - 250 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • сметана - 2 - 3 с.л.
  • ванилия
  • За ореховия крем
  • масло - 100 г
  • захар - 200 г
  • орехи - 200 г смлени
  • жълтъци - 4 бр.
  • кафе - 50 мл сварено
  • ванилия - 1 бр.
  • За глазурата
  • сметана - 1 с.л.
  • вода - 100 мл
  • захар - 300 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата: Разбийте захарта и белтъците на твърда пяна. Прибавете жълтъците и разбъркайте много добре. Внимателно прибавете брашното и бъркайте до получаването на еднородна смес.

Изсипете тестото в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Печете в силно загрята фурна около 30-35 минути.

Разрежете изстиналия блат на две части и го намажете първо с ореховия, а след това и с масления крем. Отгоре и отстрани покрийте тортата с бялата глазура. Поръсете с настърган шоколад.

Приготвяне на масления крем: Сварете захарта и сметаната на гъст сироп, прибавете към него маслото и разбийте много добре. Когато сместа започне да се сгъстява, прибавете един по един жълтъците, топлия шоколад, ванилията и разбъркайте добре.

Приготвяне на ореховия крем: Разбийте жълтъците със захарта и прибавете кафето, смлените орехи. Оставете сместа на котлона да заври. Когато се сгъсти свалете от огъня и оставете да се охлади. Прибавят се маслото и ванилията.

Приготвяне на глазурата: Залейте захарта със студената вода и оставете да заври. Когато сместа стане много гъста прибавете сметаната и лимоновия сок. Разбъркайте. Когато глазурата започне да побелява, може да се излее върху тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка: