Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Чай»Чай от родопски лопен

Чай от родопски лопен

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Чай от родопски лопен
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
2 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
32 мин.
Порции
1
"Вижте за какво помага чаят от родопски лопен"

Необходими Продукти

  • родопски лопен - 2 с.л., изсушени цветчета
  • вода - 400 мл филтрирана
  • мед - за подслаждане или кафява захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Родопски лопен (Verbascum spathulisepalum) е билка, балкански ендемит, разпространен само в отделни находища в Родопите.

В Червената книга на България растението е вписано като ЗАСТРАШЕН вид.

За целта от растението събирам само цветните стебълца с дължина около 6-7 см!

Сухите цветове се прилагат под формата на запарка.

2 с.л. от наситнената дрога се заливат с 400 мл кипяща вода и се оставя да кисне 30 минути.

Чаят се прецежда и към нея се прибавя мед или захар.

Приема се 6 пъти на ден по 80 мл 15 минути преди хранене и 30 минути след хранене.

Лопеновият цвят разтваря бронхиалния секрет и премахва спазмите при възпаление на бронхите.

Освен това чаят от родопски лопен действа противовъзпалително и омекчаващо на възпалените лигавици на дихателните органи.

Предписва се при коклюш, остри и хронични бронхити, възпалителни изменения на лигавицата на гърлото.

Чаят се прилага при бронхиална астма, фарингит, ларингит, туберкулоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: