Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него налейте водата - леко затоплена, и вътре натрошете маята и сипете захарта. Разбъркайте и оставете за 5 минути.
Разпръснете солта в брашното отстрани на кладенчето, за да няма директен контакт с маята. Чукнете яйцето и замесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още брашно.
Оставете тестото да почине 20-25 минути и след това го разделете на 8 равни части. Всяка оформяйте на топче и разточвайте на фина, полупрозрачна кора върху набрашнен плот. Мажете обилно с леко разтопена мас, поръсвайте със натрошено сирене и сгъвайте подобно на плик, добре запечатан, за да не излиза сиренето при печенето.
Сгънатите гюзлеми отново намазвайте с мас.
Загрейте тиган с незалепващо дъно на умерен огън. Ако е оребрен, би било още по-добре, защото гюзлемите ще добият още по- красив вид. Също така стават чудесни и на сач.
Печете първо от страната на запечатването, докато почервенее, след това обърнете и печете и от другата страна, като мажете вече изпечената със мас. Обърнете още 2-3 пъти редувайки намазването ту с масло, ту със мас.
Изваждайте гюзлемите в дълбок съд, отново намазвайте с четка с мазнината и покривайте съда, за да омекват.
Поднесете топли с чаша айрян.
*Родопските гюзлеми могат да се приготвят и без мая, тогава се мажат с масло и мас много обилно, за да не станат сухи. Също така плънката може да бъде различна - с яйце, сирене и сварен ориз е един вариант, спанак и сирене е друг и т.н.
Ако обичаш родопската кухня, опитай непременно и тези родопски катми, нашите родопски марудници или си направи един родопски клин.