Питка с лимонада

Дебелата БертаДебелата БертаДжедай126146
16/08/2013
"Тайната на вкусната питка е разкрита! Подробности за заподозряната лимонада четете в рецептата!"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции14
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо71 993
  • Преглеждания за месеца120
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 4 големи + 1 жълтък за намазване
  • мая - 1 кубче жива
  • сол - 1 с.л.
  • лимонада - 500 мл газирана
  • сирене - 350 г
  • масло - 200 г или мас, олио
  • брашно - за твърдо тесто
  • семена - за поръсване (мак, сусам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете мята в малко топла водичка с щипка захар. Пресейте 1 кг брашно и в кладенче посредата сипете маята и всички останали продукти без мазнината. Замесете гладко тесто, като добавите още брашно, докато се получи хубаво и твърдо тесто. Оставете го да втаса.

Премесете втасалото тесто и го разделете на 5 равни топки. Всяка се разточва тънко на голям правоъгълник и се подреждат една върху друга, като се поръсва обилно с масло и натрошено сирене.

Подредените листове се разточват пак внимателно и се режат вертикално на ленти. Всяка лента се разтяга и се усуква на възел с ръце. Получените възелчета се подреждат в добре намаслена тава и се оставя отново да втаса.

След това се намазва с разбития с малко вода жълтък, поръсва се със сусам или мак и се пече в умерено загряна фурна.

Рейтинг

5 10
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Росица Генчева
Росица Генчева
03.04.2014 19:28
Питката е чудесна, но какво е това - брашно за твърдо тесто? Какво питка ще стане с твърдо тесто? Тестото за хубава питка/като тази на снимката/ е меко,еластично и просто се моделира в ръцете ти.
4
0
Радостина Георгиева
Радостина Георгиева
06.01.2016 16:44
Роси,явно рецептата е преписана и не добре преведена. В Гърция например има различни видове брашна според това какво точно искаш да приготвиш. Едно от брашната е така нареченото твърдо брашно което се използва за козунаци най вече и състава му се различава от това на брашното което е за кекс например.Набухва бавно но за сметка на това крайния резултат на мек и пухкав козунак е поразителен,даже и да е замесено тестото по твърдо.В България има брашна на различни фирми но не съм срещала брашно за козунаци или брашно за кейк и др.Затова предполагам че като са писали 'брашно за твърдо тесто" са имали в предвид 'твърдо брашно' а не 'твърдо тесто'.
0
0
Неделчева
Неделчева
20.08.2013 10:14
Правилно
2
2
Катя Лулчева
Катя Лулчева
20.08.2013 10:11
Оставете тези снимки-така или иначе, админите ако не харесат оригиналната,ще сложат каквато решат, и затова често има несъответствия с рецептата.В правилата на сайта още в началото е споменато, че ако не приложите снимка към рецептата си,ще бъде добавена подходяща.Така, че не е гаранция ако снимаш, това ,което си приготвил/а/ ,че точно това ще го има в сайта към рецептата ти.
1
0