Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава на пурички

Турска баклава на пурички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Турска баклава на пурички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
23/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
68 мин.
Порции
11
"Цяла тава от тази баклава на пурички искаме, да знаете"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 11 бр., 250 - 60 г
  • орехи - 200 г
  • краве масло - 100 - 120 г
  • олио - 50 мл
  • локум - 1/2 кутийка, вкус Роза
  • шамфъстък - за поръсване
  • Сироп
  • захар - 450 г
  • вода - 500 мл
  • кора от портокал - 2 - 3 ленти
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на дребно орехите. Може и да ги смелите, но трябва да внимавате да не е прекомерно, защото суровите ядки отделят масла и придобиват вид на паста, когато се мелят на ситно.

Разтопете маслото заедно с олиото.

Разрежете корите напречно на две. Ако нямате специални кори за баклава, може да използвате обикновени, фини кори за баница.

Всяка половинка мажете с мазнината, отгоре полагайте втора и поръсвайте равномерно от орехите. На места слагайте и малки парченца локум. Завивайте откъм по тясната част на стегнато рулце и подреждайте в намазнена правоъгълна тавичка с приблизителни размери 43/22 см.

Разрежете през средата, за да получите 22 по-малки пурички и ги намажете с масло. Трябва да ви остане за намазване и по време на печенето, затова го разпределете добре, но и да не успеете, просто си добавете още масло.

Печете на 150 градуса до златист загар, като на два- три пъти отваряте фурната и намазвате хубаво с масло. Така баклавата ще стане неустоимо хрупкава въпреки обилния сироп.

Изпечената турска баклава оставете да изстине за няколко часа или една нощ, по-този начин ще си изсъхне още повече.

Пригответе сиропа, смесвайки водата със захарта. Количеството изглежда много, но за любителите на силно сиропирани баклави е идеален. Когато поври 10 минути, сложете портокаловите кори - само оранжевата част, обелена на ивици, с обикновена белачка за зеленчуци. След 5-6 минути дръпнете от огъня и сложете лимоновия сок. Течността би трябвало да се е изпарила мъничко и сироът да се е сгъстил леко.

Залейте баклавата и не се притеснявайте, че ще остане поне 1 пръст на дъното, тя ще си го поеме. Оставете да престои 1 нощ на стайна температура, без да покривате. Целта е хубаво да дръпне сиропа, но да се запази хрупкава в същото време. За мен това е идеалния вариант, защото не обичам меки и блудкави баклави.

Ако на следващия ден искате да приберете десерта в хладилник, имайте предвид, че сиропът, ако е останал на дъното такъв, ще се сгъсти повече. Има вариант и да си приготвите по-малко сиропче при положение, че не обичате силно сиропирани сладкиши.

Преди поднасяне на турската баклава на пурички по желание поръсете със ситно смлян или накълцан шамфъстък. На мен ми бяха необходими не повече от 20 г.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: