Начин на приготвяне
Загрява се фурната на 180 градуса с долен и горен реотан.
Орехите се смилат на ситни трохи.
Маслото се разтопява на много ниска температура заедно с портокаловите корички.
Суровият кадаиф се изсипва в голяма тава и леко се раздърпва, отгоре се залива с около 1/4 от разтопеното масло, обърква се, така че да се разнесе навсякъде и се раздърпва на конци.
Отделя се 1/3 от кадаифа, поставя се върху дъска или плота и се оформя дълга лента с широчина около 10 см и дължина 20-25 см, като конците кадаиф се наслагват един върху друг така, че да се получи по-плътна основа.
Поръсва се по дължина около 2 с.л. масло заедно с коричките и 1/4 от смлените орехи. Навива се лентата кадаиф по диагонал на стегнато руло.
Нарязва се на парчета около 4-5 см и се нареждат с отрязаното нагоре в намазана с масло тава - плътно едно до друго. По същия начин се процедира и с останалите 3 части кадаиф.
Щом се наредят всички рула, се заливат в тавата с останалото масло и се изпича до хубаво зачервяване /около 30-35 минути/.
Водата със захарта се загрява на среден котлон и се прибавя нарязаният на 4 портокал. Щом захарта се разтопи и течността заври, се сваля от огъня, маха се портокала, като се отцежда течността в сиропа и се добавя есенцията.
Разбърква се и се оставя да се охлади до стайна температура.
С този сироп се залива поизстиналия кадаиф.
Кадаиф с орехи и портокалов аромат се оставя на хладно да поеме хубаво целия сироп.
Коментари