Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Кадаиф с орехи и портокалов аромат

Кадаиф с орехи и портокалов аромат

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Кадаиф с орехи и портокалов аромат
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Ароматен кадаиф с орехи, от който всеки заслужава да опита"

Необходими Продукти

  • кадаиф - 500 г суров
  • орехови ядки - 2 ч.ч.
  • краве масло - 250 г
  • портокалови корички - 1 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 600 мл
  • портокали - 1
  • есенция - 2 ч.л. или 1 ампула портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрява се фурната на 180 градуса с долен и горен реотан.

Орехите се смилат на ситни трохи.

Маслото се разтопява на много ниска температура заедно с портокаловите корички.

Суровият кадаиф се изсипва в голяма тава и леко се раздърпва, отгоре се залива с около 1/4 от разтопеното масло, обърква се, така че да се разнесе навсякъде и се раздърпва на конци.

Отделя се 1/3 от кадаифа, поставя се върху дъска или плота и се оформя дълга лента с широчина около 10 см и дължина 20-25 см, като конците кадаиф се наслагват един върху друг така, че да се получи по-плътна основа.

Поръсва се по дължина около 2 с.л. масло заедно с коричките и 1/4 от смлените орехи. Навива се лентата кадаиф по диагонал на стегнато руло.

Нарязва се на парчета около 4-5 см и се нареждат с отрязаното нагоре в намазана с масло тава - плътно едно до друго. По същия начин се процедира и с останалите 3 части кадаиф.

Щом се наредят всички рула, се заливат в тавата с останалото масло и се изпича до хубаво зачервяване /около 30-35 минути/.

Водата със захарта се загрява на среден котлон и се прибавя нарязаният на 4 портокал. Щом захарта се разтопи и течността заври, се сваля от огъня, маха се портокала, като се отцежда течността в сиропа и се добавя есенцията.

Разбърква се и се оставя да се охлади до стайна температура.

С този сироп се залива поизстиналия кадаиф.

Кадаиф с орехи и портокалов аромат се оставя на хладно да поеме хубаво целия сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аника Войт
Аника Войт
Благодаря за рецептата. При мен се получа малко по сух, от колкото обичаме. Другия пък ще добавя малко повече от сиропа
30.01.2020 13:23
1
1
Покажи всички подкоментари