Начин на приготвяне
За това Трилече с кондензирано мляко белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с миксер заедно със солта и захарта, прибавяна малко по малко.
Един по един се прибавят жълтъците и след всеки се разбива хубаво отново.
Пресява се брашното с бакпулвера и се прибавя и то към яйчената смес, като се разбърква с дървена лъжица или с шпатула внимателно.
Изсипва се сместа върху пекарска хартия в тава с размери 20 на 30 и се изпича в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути или до порозовяване.
Блатът се изважда, отстранява се хартията и се оставя да се охлади на решетка. Връща се отново в тавата с дървено шишче се надупчва блатът на няколко места.
Затопля се леко кравето мляко, прибавя се към него пудрата захар и се бърка, докато се разтопи.
Смесва се това мляко с другите млека и с цялата смес се залива навсякъде блатът.
Загрява се маслото със захарта без бъркане, докато се карамелизира. Сваля се от котлона, прибавя се сметаната и се бърка непрекъснато до получаване на еднородна темперирана смес. Ако се втвърди, се връща отново за кратко на котлона.
Сиропираният сладкиш се полива отгоре, изчаква се малко да изстине и Трилече се прибира в хладилника за няколко часа, докато блатът поеме хубаво течността.