Начин на приготвяне
Картофите се измиват много хубаво с кората /тя ще държи напълнените картофи/.
Намазват се с олио и се увиват с алуминиевото фолио. Пекат се във фурна за 40 минути на 200 градуса.
Лукът се накълцва или се рендосва. Пържи се в олиото 5 минути и се добавят подправките: червеният пипер, джодженът, сосът и след като се разбърка два-три пъти, се прибавя лютеницата и се дърпа от огъня.
Изчаква се да се охлади. Слагат се намачканите сирена и плънката за пълнените картофи се разбърква.
Изваждат се картофите от фурната след изтичане на планираното време и се отваря фолиото.
Набождат се с вилица, за да се провери дали са готови. При готовност се срязват през средата навътре почти до долу /не се режат на половини/.
Хващат се картофите в двата края на срезовете с палеца и показалеца на двете ръце и бавно се правят опити да се съберат/приближат.
Така ще се отворят картофите, след което плънката се разпределя в тях и картофите, вече открити, се запичат за 10-тина минути.
Пълнените картофи с два вида сирене и лук се поръсват с наситнен копър.